tirsdag den 14. oktober 2014

Efterårsdag på Spøttrup borg

De seneste dage har drengene og jeg været i sommerhus med min dejlige veninde og hendes børn, Filippa & Sylvester. Vi har sådan hygget os. Børnene har leget og leget og leget... de har sovet sammen alle fire i køjesengen, de har kørt på motorcross, set dvd, snakket... 
I dag tog vi en tur til Spøttrup borg, hvor der var forskellige aktiviteter i anledning af efterårsferien.
 
 
Ærligt, Therese og jeg havde forestillet os, at vi kunne få et par gode timer på borgen, men at det skulle være os, der efter godt fire timer, måtte bukke under, da tæerne var ved at fryse af, og ikke en gang varm kakao kunne holde på varmen, havde vi ikke lige forudset.    
 

Spøttrup borg er beliggende i Salling og kan dateres tilbage til 1404, hvor adelsmanden Johan Skarpenberg overdrog gården til Viborg Bispestol som betaling for at opnå en begravelsesplads i domkirken.
Stedet var ideelt som beliggenhed for en borg. Med en placering trukket lidt tilbage fra Limfjordens åbne kyst og bag den senere udtørrede Spøttrup Sø havde man gode muligheder for at forsvare sig. Selve borgen ligger omgivet af hele to voldgrave. Adgang til borgen sker via en vindebro og en portåbning i volden mod vest.
Skipper Clement angreb borgen under Grevens Fejde, hvor det nordvestlige hjørne brændte.
Forleden da jeg havde besøg af morfar, morfar er fra Salling, fortalte han mig, at der vist i den ene side af borgen, skulle være en flænge, som stammer tilbage til Grevens fejde med bondeoprøret. 
 


Ved vandet var der arrangeret bueskydning, det måtte vi selvfølgelig prøve.
At TV-MIDT Vest placerede deres kamera helt op i hovederne på vores børn, forhindrede dem ikke i at være dygtige bueskytter - det var vist mest Therese og jeg, der ikke brød os om at være linselus.Inde på borgen var der forskellige aktiviteter - et sted kunne børnene pileflette.
Viktor, Arthur og Filippa lavede under sød og kyndig vejledning af ældre damer de fineste kræmmerhuse til fuglefoder. Sylvester havde, allerede længe inden vi nåede ind på borgen, besluttet, at han ville lave et skjold, så der var hverken rist eller ro, før den unge mand havde lavet et sådant.


Fuld af beundring stod jeg med øjnene rettet på vores børn, der sammen med damerne lavede de fineste kræmmerhuse. Hvor ville jeg gerne selv have lavet et, men det var altså kun for børn - hmmmpppfff.... - godt mine to drenge begge havde lyst til at lave et :)


 
I morgen skal vi have købt fedtkugler, så vi kan få hængt dem op i haven.


Dernæst gik turen videre rundt i borgens indre. I en af de gamle sale var der mulighed for udklædning og ridderturnering. Det varede ikke længe før end, vores fire dejlige unger var iført fine middelalderdragter. Og så var der ellers turnering - Sylvester satte slagene i gang, og så kæmpede de ellers med sværd og lanser - både til "hest" og til fods.


Der var mange finde dragter at prøve. Helt pjattet var jeg med denne smukke hue, som Filippa har på, på de nedenstående billeder... Huen er fra firmaet Historicum, som har fine historiske dragter mm.
Se mere om Historicum her; http://historicum.eu/

 
Er hun ikke bedårende dejlig?
 

Så gøres klar til dyst - her den ældste og yngste ridder

 
Og her Arthur og Filippa i duel
 


I borggården underholdt narren, Mr. Fabel

 
Og der var rig mulighed for at lære forskellige tricks...
Faktisk tror jeg, Mr. Fabel også i dag lærte nye tricks - i hvert fald var han meget begejstret for Sylvesters balancekunst med staven på næsen.


'
 


Det endte med, at vi blev ret skrappe til at kaste og gribe - se blot staven der er langt oppe i luften på det venstre billede

 
Og så var der optræden;
 
- med en tørstig krage
- med  historien om prinserne Skrat, Skratskratterat og Skratskratteratskratskriumskrat
- med ild, sang og sommerfugle


Med forfrosne fødder, kolde fingre og røde kinder gik turen op i klosterhaverne
I klosterhaven kiggede vi på alle de fine planter, mange var naturligvis afblomstrede, men det lykkedes dog at finde en blomstrende stjerneskæm, og jeg fik og lusket lidt sødskærm i lommen, så jeg kan lave snaps.

 
En ganske vidunderlig dag på Spøttrup borg med glade og veltilpasse børn
Måske et besøg på Spøttrup borg kunne være et udflugtsmål for dig og dine i efterårsferien?
I hvert fald er det så absolut et besøg værd

Ingen kommentarer:

Send en kommentar