søndag den 8. september 2013

Andejagt, Aronia, Afslapning...

Endnu en dag med små projekter og hyggestunder.

I dag har jeg for første gang forsøgt mig med at lave hjemmelavet urtesalt. Så jeg har været en tur i krydderurtebedet, hvor jeg har plukket timian, rosemarin, oregano og salvie.


 

Opskriften på mit urtesalt

3 dl groft salt 
1 håndfuld oregano
1 håndfuld salvie
4 fed. frisk hvidløg
1 håndfuld timian
1 kvist rosemarin
 
Krydderurterne og hvidløg kommes i blenderen og hakkes helt fint. Derefter blandes det med 3 dl flagesalt. Da solen ikke skinnede i dag, måtte jeg tørre saltet i oven ved 80 grader i ca. 30 min. Jeg havde ellers foretrukket, at det var solens stråler, der havde tørret saltet.  I sidste weekend var Allan og jeg på weekendtur til Troense. Turen bød blandt andet på 5-retters gourmet middag. Det lyder ganske overdådigt, men desværre blev vi ikke blæst bagover af nogen stor smagsoplevelse. Men ret skal være ret... som tilbehør til ostetallerkenen var en lille skål med meget lækre marinerede tørrede frugter. Det lykkedes mig, at liste ingredienserne ud af tjeneren, og nu har jeg prøvet den af og tilsat den lidt Kristina variation. 

Tørrede frugter i port - og rødvinslage

2ps. økologiske soltørrede abrikoser (de brune)
1ps. økologiske dadler
1ps. økologiske figner (ikke tørre, men en fedtet udgave)
2ps. økologiske tranebær
1ps. økologiske mørke rosiner

Til lage
1fl. portvin
1.fl.rødvin
750g. brun farin
2 gode vaniljestænger

Lagen varmes op til kogepunktet - hvorefter lagen hæles over de soltørrede frugter i atamonskoldede glas.


I aftes smagte jeg min mors aronia - og æblemarmelade. Det var virkelig delikat. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at de sure og tørre aroniabær kunne tilbedes til noget så lækkert, og havde jeg vist det, havde jeg taget kampen op mod solsortene, som også er fuldstændig pjattede med bærrene. Ikke et eneste havde jeg levnet på buskene, men heldigvis for solsortene viste jeg det ikke, men det er sidste - absolut sidste år, fuglene får bærrene ved mine forældre.

I dag tog jag fat på min mors opskrift og fik syltet et kilo af de aroniabær jeg plukkede for et par uger siden. Det blev til fem store sylteglas med det skønneste marmelade. Så skulle nogen på deres vej møde buske, solsortene ikke allerede har rippet, så er det bare om at få plukket løs.  

Også blommerne er kommet på glas, og mine asier har fået lidt mere eddike og sukker.Eftermiddagen bød på læsning i sengen med mine nye hjemmesko, som min mor har lavet til mig.
Stearinlys er indkøbt og puttet i kassen, så vi kan få lys i stagerne, nu hvor de mørke aftener indhenter os.
Viktor og jeg bagte squashkage med ostecreme, som vi har haft med på gården, for i aften blev dette års andejagt skudt i gang. Inden mørket kom, for først da i den mørkeste del af skumringen skyder man ænder, var vi en tur i frugthaven og spise æbler, og i køkkenhaven efter rabarber og i drivhuset efter tomater... - uhm, sikke et skattekammer mine forældre har.


 
 
Og så kom mørket langsomt snigende - drengene og jeg fulgte trop, da Allan, bedstefar og 5 andre af husets venner - skød andejagten ind. I silende regn, sad vi stille og ventede på ændernes vingesus og
rap .... og flere gang kom de, og de blev mødt med skudsalver i mørket. Spændende - vi skal bestemt snart med på andejagt igen, og så skal vi have det hele med... for klokken var desværre blevet så mange, at vi var nødt til at køre hjem, så drengene nåede ikke at opleve hundene, som efter jagten skulle samle ænderne i søen ind. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar