lørdag den 6. juli 2013

Vikingerne kommer!

 
I Jelling, byen hvor vikingerne engang havde deres højsæde, var der i dag vikingemarked.
Jelling har en særlig plads i mit hjerte, da jeg dagligt gennem fire år havde min gang på Jelling Seminarium. Men min fascination og glæde ved Jelling er langt ældre end seminarietiden. Jeg har, helt tilbage fra jeg var barn været særlig fascineret af Jelling. Dengang boede min faster og onkel på Fyn. Jeg syntes, der var ufatteligt langt til Fyn, hvorfor jeg ofte faldt i søvn på bilens bagsæde, når vi skulle besøge min faster og onkel i Ringe. Inden jeg faldt i søvn, beordrede jeg mine forældre at vække mig, når vi kørte gennem Jelling. Jeg skulle se de to gravhøje, kirken og gadekæret med ænderne - og nåede jeg at falde i søvn ingen, inden vi nåede frem til Vejle, skulle de igen vække mig, når vi nåede Grejsdalen, så jeg kunne se bakkerne, skoven og det mystiske hus i svinget.
Jeg husker at mine forældre ved flere lejligheder talte om, at vi skulle stoppe bilen i Jellling, så jeg kunne komme op på højene og også se stenene, men det blev aldrig. Det var først, da jeg mange år senere på HF valgte at skrive historieopgave om Jelling dynastiet, jeg besøgte stedet sådan rigtigt.
Da jeg senere skulle vælge hvilket seminarium, jeg skulle læse på, var der egentlig ikke så meget tvivl, det måtte nødvendigvis være i Jelling.
 
 
 
De seneste år er det sket meget i Jelling. Kirken er blevet restaureret og moderniseret. Jellinge stenene er nu bag glas og ramme - en beslutning der blev taget, efter nogle tåber havde malet graffiti på stenene. I øjeblikket arbejdes der på en rekonstruktion af et skib bag kirken, og gaden gennem byen er omlagt, så hele området omkring kirken er grønt område. 
I dag havde vikingerne på ny indtaget byen. Der var mange entusiastiske og passionerede mennesker, der var gået all in i vikingetiden. Markedet var et leben af arbejdende vikinger. Der blev kæmpet, leget, lavet mad, sunget/spillet...  
 

 
Der var også bueskydning - og selvfølgelig skulle drengene prøve - endda mange gange...

 
 
Der blev også leget gamle vikingelege og smådrenge blev trænet til kamp. Viktor & Arthur trak begge i vikingekåber og dystede i en hård kamp med vilde tilråb.


 
I et af de arbejdende værksteder blev der solgt pile, sværd og økser. Drengene fik en fin håndlavet økse med sig hjem. Vi fik også smagt honning og mjød. Hvidtjørnehonning kom også med hjem, men mjøden lod vi stå til dem, der synes, det smager dejligt.
 
 
 
Og garn... - i de smukkeste naturfarver grå, brun, beige, og hvid. Og ja, det kom der så også 7 nøgler med hjem af.

 
På pladsen var der også hesteopvisning, hvor islandske heste med ryttere underholdte. Mine øjne veg stort set ikke fra den 90årige kvinde, der i vikingekjole med store ravsmykker om halsen og læderstøvler - strunk og adræt red rundt på hesteryg. Hun fulgte på fornem vis med de andre ryttere i fuld galop, eskadrille, tølt... - imponerede! (Desværre fangede jeg ikke hende i farten)
Og skulle nogen læse med her og have lyst til at opleve markedet på egen hånd, så kan I stadig nå der, for der er marked igen i morgen fra kl. 10.00 - 16.00 ved de to gamle høje.

2 kommentarer:

  1. Åh altså, der var jeg også i dag. Jeg bor jo lige i nærheden, kommer faktisk oprindeligt fra Grejs, der som navnet antyder, ligger i umiddelbar nærhed af Grejsdalen. Jeg har ikke før besøgt vikingemarkedet, så det var en rigtig fin oplevelse. Du ønskes en rigtig god tur til Lindgrens Sverige. God sommer - Gitte fra Vejle.

    SvarSlet
  2. Ej hvor sjovt. Måske vi har set hinanden :) Jeg talte med kvinden jeg købte garnet af, der fortalte mig, at hun har været med til markedet de seneste seks år... måske det havde været et par år mere, men flere år siden er det altså ikke siden, vikingerne atter kom til Jelling. Markedet var bestemt en rigtig god oplevelse. Jeg tænker, at vi også må til Spøttrup borg til middelaldermarked, det er også en rigtig fin oplevelse... markedet er der noget større. Sverige glæder vi os til, men inden da skal vi en tur til Berlin - som også er en fantastisk by.
    Rigtig dejlig sommer til dig og dine kære.
    Kh. Kristina

    SvarSlet