mandag den 15. oktober 2012

Efterårsbag

Det er efterårsferie, og drengene har hygget sig ved farfar og farmor i dag, så jeg har fået en masse fra hånden. Både det jeg skulle! - nemlig arbejde, og en masse som var tilvalg. Jeg har bagt efterårssmåkager med tranbær, lakridskys til den tømte krukke og valnøddeboller. Yderligere er der syltet endnu 1 kg. rødbeder, og så har jeg været lidt i haven. Den første kolde nat har været lidt hård ved de årets sidste blomster, men der er stadig lidt der kan nydes. Bregner, græs og grene er plukket, og står nu og pynter i vasen.
 
 

Velsmagende efterårssmåkager med lakrids og tranebær

ca.500 gram hvedemel
1 tsk. bagepulver
40 gram lakridspulver (købes i specialbutikker)
100 gram soltørrede tranebær
375 gram koldt smør
500 gram rørsukker
2 æg.

Sigt hvedemelet sammen med bagepulver i en røreskål. Tilsæt lakridspulver, hakkede tranebær og smør i små tern. Finddel det med hænderne, til smørret ikke længere kan mærkes. Derefter tilsættes sukker og æg. Ælt forsigtigt med hænderne og saml hurtigt dejen.

Sæt dejen på køl til den er kold. Rul dejen ud på bordet og udstik med de figurer du synes, der passer til lejligheden.
Forvarm ovnen til 180 grader varmluft. Læg figurerne med lidt mellemrum på en bageplade med bagepapir. Bages ca. 8-10 minutter. Tag dem ud og lad dem køle af på en bagerist. Opbevares i en kagedåse med låg.Rustikke valnøddeboller

50 g. gær
6. dl lunkent vand
1½ dl oliven olie
4 spsk. honning
15 g. salt
100 g. hakkede valnødder
ca. 1 kg. mel
evt. hakket frisk rosemarin


Udrør gæren i det lunkne vand - tilsæt derfter olie, honning, valnødder og salt (rosemarin).
Dernæst tilsættes melet lidt af gangen. Dejen æltes godt i gennem, til den lidt netop ikke klistrer længere.
dejen hæver tildækket ca. 1 time. Herfter formes dejen til store boller (ca. 12 stk) De bages v. 200 grader i ca. 20 min.
Bollerne smager super godt til ost og god spegepølse.


4 kommentarer:

 1. Hvor er de smukke og HOLD DA OP for et dejligt brædt du har dig der af et stykke træ. Så smukt.

  Her har jeg nu rundet 10 forskellige børn i huset i dag (heraf fire overnattende) så jeg når ingenting!

  SvarSlet
 2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 3. Kæreste Marina - Jo, du når jo en hel masse. Tænk, 10 børn i huset det er jo en kæmpe præstation! Brættet er virkelig smukt, desværre var jeg lidt for ivrig med at få det slæbt indendøre, så det flækkede - men jeg må jo vælge at betragte det som endnu en charme. Småkagerne er snart spist, så jeg må "på" den igen. Rigtig dejlig efterårsferie til dig og alle "dine" børn. Forøvrigt er det nogle virkelig skønne efterårsideer, du har lagt ud. Jeg er helt pjattet med kastaniebilen, den er bare så skøn, den gad jeg altså godt køre på skovtur i.

  SvarSlet
 4. TAK. Det er jo min ældste der er god til at skabe den slags og jeg må indrømme at jeg som regl ikke viser hendes fantastiske ting hvis de ikke let kan eftergøres men lige den bil kunne jeg ikke stå for.

  SvarSlet