søndag den 7. december 2014

Det særlige ved julen...

 
Marina, min kære blogveninde - har i dag skrevet dette skønne indlæg på Badut.
 
Julestemning er som intet andet og her hvor vi går ind i anden uge af december må den meget gerne finde vej til "Huset ved åen." Men hvad er julestemning egentligt gjort af? Her tænker jeg på den rigtige ægte "glæde-i-maven-julestemning" og ikke den letter hektiske følelse som man kan få hevet ned over hovdet hvis man bevæger sig ud i december uden at være i den rigtige stemning fra starten. 
Jeg har spurgt alle mine børn hvad der gør dem i julehumør og sjovt nok nævnte ingen af dem julegaverne. Så satte jeg mig ned og tænkte over hvilke ting der bringer mig selv i julestemning og her er ihvertfald fem bud der godt kan få mig til at nynne med på julemelodien: 

Sådan skriver hun, "min" sødeste Marina. Hun opfordrer sine læsere til at lege med og skrive fem ting, der får dem i julehumør - skøn idé - en udfordring jeg gerne tager, og i år hvor jeg har haft travlt med opgaveskrivning, og hvor min morfar og bedstemor skranter, synes det mig endnu mere vigtigt at mærke efter, og gøre denne jul til noget særligt. 
 
 
1.
December skydes oftest i gang med en skovtur, hvor vi samler kogler, mos, små grantræer og skæve krogede grene. Intet i denne verden er, efter min overbevisning, smukkere end naturen, hvorfor langt størstedelen af julepynten her i huset er hentet i naturen. Skovturen er bedst, når jeg har nogen at samle, snuse og glædes med, så det er heldigt, at jeg oftest har følgeskab. Og efter en frisk tur ude, er det skønt at komme hjem til varm æblegløgg.
 

 
 
2.
Da vi for 13 år siden mistede vores far, besluttede mine søskende, bedstemor, faster og jeg, at vi selv ville stå for julepyntningen af gravstedet. Så hvert år pynter vi selv gravstedet med gran, fyrtoppe og hvide hyacinter - en dejlig tradition, som jeg sætter stor pris på. Sommetider er vi fælles om projektet - andre gange har vi ikke alle mulighed for at deltage, således for mig i år, hvor jeg skrev på min opgave. Heldigvis har min søster og faster klaret det i år, og så er det sikkert mig, der kan næste år. Helt sikkert er det, at hen ad eftermiddagen d.24. dec. inden jeg tager med familien i kirke, må jeg en tur på kirkegården med røde tulipaner og et lys. Også min søde veninde, Margit, som jeg desværre mistede for 5 år siden, aflægges et lille besøg - først når jeg har været hos de to, er det sådan rigtig jul.  
 

3.
Julesmåkager hører julen til. I min familie er det bestemte småkager, der er på programmet. Dragekager, som min svigermor mestrer, og som jeg gerne bager med hende.
Vaniljekranse, her deles vandene, Allan holder mest af sin mors og jeg af min bedstes. I år har jeg fået foræret bedste "vaniljekransemaskine", og nu må jeg så gøre hende kunsten efter.
Sukkerkringler og fedtebrød, som bedste bager dem.
Brunkager, opskriften er Margits, og når hjemmet dufter af netop de brunkager, mærker jeg "Margits ånd" i huset, det holder jeg af.   
Så eksperimenter vi hvert år med en eller to nye opskrifter, men ovenstående er altid på programmet.
Småkagerne deles ud til familien, særlig min morfar har et godt øje til småkager, og det er en sand fornøjelse at kunne glæde ham med disse..
 
 
4.
I Danmark har vi de skønneste seværdigheder. Den Gamle By, hører blandt mine favoritter, hvorfor vi altid aflægger det sted besøg op mod jul. Jeg elsker at se julepynt i de gamle huse. Sidste år forelskede jeg mig hovedkulds i servietduerne i den gamle købmandsgård. Min svigerinde, som er mere end ferm på fingrene, landede et helt dueslag på vores julebord sidste år. Desværre skal vi ikke holde jul sammen i år, så jeg må selv lære kunsten.
Ellers aflægger jeg gerne Hjerl hede, Vrads veteranbane, Nr. Vosborg og diverse julemarkeder besøg, da det skaber den hyggeligste ramme om december.
 
 
 
5.
Lillejuleaftens dag tager vi ud til mine forældre. Her spænder vi vognen efter den gamle traktor, og kører en tur i skoven, hvor vi leder efter årets juletræ. Det ender altid op med, at jeg bliver en smule upopulær, da jeg trods utallige juletræsmuligheder, er svær at stille tilfreds. Sidste år, måtte vi køre til naboen, men der var så til gengæld også den smukkeste rødgran, for juletræet er altid en rødgran, det holder jeg mest af. Den dufter vidunderlig og så har den tilstrækkelig grene til mine utallige julekugler. Hen af aften henter vi bedste, Allan kravler på loftet efter kasserne med juletræspynten, og min lillesøster og bror kommer Sammen pynter vi juletræet, bedste sidder ved spisebordet og pakker alle julekuglerne ud, derefter klipper vi jakobsstiger og spiser risengrøn. .
 
 
Når jeg gør status, handler julestemning og glæde for mig allermest om at være sammen med mine kære, og at vi sammen laver nogle dejlige ting - som at pynte gravsted, bage småkager, fælde juletræ, gå i skoven, klippe, klistre og glædes over det skønne ved, at vi har lidt ekstra tid til at nyde hinanden.
Godt, at du lige mindede mig om alt dette, Marina.
 
Mon vi snart ses, søde Marina?
For det er absolut også juleglæde 
 knus
 


2 kommentarer:

 1. Kæreste Kristina

  Her ved jeg at jeg lagde en kærlig kommentar, men nu er den væk.

  Jeg synes dine juletrationer lyder helt vidunderlige, magiske og fantastiske. Der er så meget DIG I det du skriver og jeg kan næsten se dig gå rundt og julehygge.

  Savner også dig og glæder mig til vi ses.

  SvarSlet
 2. Kæreste Marina ... TAK, der er nu ikke særlig julet i år, hvor meget af tiden investeres i min morfar. Men ses det skal vi, mon vi kan nå det inden jul? Eller i juledagene? KNUS og mange tanker

  SvarSlet