torsdag den 5. december 2013

5.december - juletur til Århus

Stormen Bodil, lyder egentlig ganske tilforladelig, blev min svigerinde og jeg fra morgenen enige om. Så vi pakkede Dagmar, Viktor og Arthur i bilen og kørte til Den Gamle By i Århus.
Den Gamle By er uden sidestykke - den har en ganske særlig charme, og så er den fantastisk dygtigt lavet. De gamle huse emmer af historier , der skal fortælles om en svunden tid. Jeg elsker det stykke kulturhistorie, som museet i Århus på allerbedste vis viser publikum.  
 

De seneste år har drengene og jeg sammen med min mor og søster været på juletur i Den Gamle By. Hver gang i weekenden, sammen med et hav af andre besøgende, da det var der, vi havde fri.
Da jeg i år har den luksus at holde orlov her i december, besluttede jeg, at vi skulle se stedet uden helt så mange besøgende, så i dag tog vi af sted... - Og det lykkedes os, trods regn og lidt blæst, at se hele byen ... med alle de skønne huse og udenomsarealer. Oplevelsen er unægtelig en anden, når det ikke er nødvendigt at stå i kø for at komme ind i husene.
 

I den gamle købmandsgård var der også pyntet op til jul med fint musselmalet stel, sølvbestik og stivede servietter. Synes, duen på bordet er noget så fin. Mon jeg kan gøre kunsten efter?
I hvert fald kunne jeg godt ønske mig, at en flok hvide duer landede på julebordet juleaften. Så nu må jeg i gang med at researche lidt på, hvordan duerne foldes, da jeg ikke sætter mine penge på, at der sådan uden videre lander en flok hvide duer på mit julebord.
 
 
Bageren aflagde vi selvfølgelig også visit. Jeg fik købt en stor pose med bagerens fantastiske vaniljekranse., da jeg endnu ikke selv har nået at få dem bagt. 
Opskriften på vaniljekransene deler jeg gerne, og håber at jeg kan inspirere andre til at prøve at bage dem - de smager forrygende - man kan næsten blive afhængig. 
 

Vaniljekranse 80 stk.

Madam Mangor
Fortsættelse af Kogebog for små Huusholdninger, 1866 
 
500 g. mel
1 æg
350 g. smør
250 g. sukker
½ stang finthakket hel vanilje (stang og korn)
250 søde hakkede mandler m. skal
15 g. bitre, hakkede mandler (søde mandler kan bruges)
 
Mandlerne ristes i ovnen, afkøles og hakkes fint. Mel, æg, smør, sukker, vanilje og mandler æltes godt sammen, så dejen slipper hænderne. Herefter rulles en tyk pølse. Skær dejen i små stykker som trilles og lægges i små kranse med stort hul, så dejen ikke løber sammen. Dup ekstra mel på fingrene under trilningen.
Hvis kransene skal have riller, kan dejen køres igennem en kødhakker med særlig plade til vaniljekranse.
Bages lysebrune v. 180 grader i 15-20 min.
 

 
Uanset hvor man retter øjet, er de fineste "billeder"...  
Vi var selvfølgelig forbi den "nye" del af byen, hvor 70'er butikker og lejligheder er åbnet. De fire lejligheder i opgangen med kernefamilien, kollektivet, skoleinspektøren Bodil og gynækologen er en god oplevelse - og for en 70'er pige som mig, var gensynsglæden ved mange af tingene, i deres lejligheder, stor. Godt jeg ikke udløste alarmen, da i min iver pillede ved en dåse, jeg huskede fra min barndom.
 

 
Noget af det min svigerinde og jeg dvælede mest ved, var tableauerne, der viste, hvordan man gennem tiden har fejret julen - hvilke traditioner og hvilke sikke der har hørt sig til. Og juletræerne med deres fine gamle glaspynt, klippede Jakobsstiger med engle og silkepapirsroser, kan jeg falde helt i staver over. 


Efter 4 timer i Den Gamle By, blev vi enige om, at stormen Bodil var vældig tilforladelig, og at vi godt kunne tage en tur i latinerkvarteret.  Så efter en tur ved Royal Copenhagen, Little, Lady Marmelade, SMUKSAK, Emmerys og lidt til -forlod vi Århus med poserne fyldte.
Da vi kom til Silkeborg gik alvoren af Bodil op for os, idet vi passerede væltede træer og bladene føg om ruderne af bilen. Heldigvis kom vi godt og sikkert hjem - beriget efter en dejlig dag i hinandens selskab.  Og nu skal jeg, mens stormen raser, dråberne pisker mod ruden, læse. Læse i min nyindkøbte bog, som handler om Den Gamle By, og så skal jeg spise vaniljekranse.  
  
 

4 kommentarer:

 1. En dejlig dag. Hyggeligt at vandre rundt i den gamle by sammen med de tre unger. Vi må vende tilbage og kikke på haverne når sommeren kommer. Dagmar og jeg er klar på flere hyggeture i både den gamle by og alle de skønne forretninger i resten af Århus.

  SvarSlet
 2. Lyder dejligt ... vi er også klar! Næste gang styrer vi uden om Bodil, ikke?

  SvarSlet
 3. Jeg elsker den gamle by her ved juletid. Dejligt at se nogle billeder. Godt I ikke blæste omkuld !
  Kh Christina

  SvarSlet
 4. Den Gamle By er altid vidunderlig, og ikke mindst ved juletid :) Stormen havde heldigvis ikke rigtig indfundet sig i Århus, da vi besøgte byen - men når jeg kigger ud, er jeg glad og taknemmelig for, at vi kom hjem i god behold.
  Du må da selv af sted til Den Gamle By, så du ved selvsyn kan nyde det fantastiske sted.
  Rigtig dejlig december
  Kh. Kristina

  SvarSlet