mandag den 30. december 2013

2013 i ord og billeder

Året 2013 synger på sidste vers. Derfor gør jeg, som mange andre sikkert også har for vane i disse dage, status over det forgangne år - her følger en sværm af billeder og ord.
Advaret, - det er massivt!
 
Året startede med kulde og frost, og der blev derfor rig mulighed for at lufte skøjterne på søen ved bedstemor og bedstefar. Det endte med at både Viktor og Arthur blev dygtige skøjteløbere.

 
 
D.23. januar rundede min mand 40 år -  vildt, 40 år, hvoraf vi har været en del af hinandens liv i de sidste 20 år. Jeg elsker ham,- faktisk mere og mere dag for dag - han er en fantastisk far for vores børn, han er dygtig, klog på mig og mennesker generelt - og så gør han mig glad og tryg. Sikke en bedrift - jeg har været heldig!
 
 
Fra slutningen af januar og indtil fastelavn havde vi, svigermor, mor og jeg, travlt med at lave årets fastelavnskostumer. I år ville Arthur være Bardakringer og Viktor, Sherlock Holmes. Forleden talte jeg med drengene om, hvilke dragter de ønsker sig i det nye år - og de er afklaret, Viktor ønsker at være troldmand, og Arthur en fisk (eller en krage) - sidstnævnte er nok mest moderens ønske. Så der er udfordringer nok at gå i gang med i det nye år - og mon ikke, vi også i 2014 ved fælles hjælp får kreeret nogle fine dragter til drengene, jeg tror det.

 
 
Så kom marts - og sygdommen, som jeg lider så uhelbredeligt af, - gevirsygen, slog til igen. Utallige timer tilbragte vi i skoven - og det gav pote - fire store gevirer fra kronhjorte og en del mindre gevirer fandt vi på vores vej. 
April blev en mærkværdig tid med lockout - mærkværdigt var det ikke at kunne komme på arbejde, - og som måneden skred frem, gjorde det en noget ved mit selvværd og min glæde ved lærerjobbet. Det er ingen hemmelighed, at den behandling mine kolleger og jeg fik i den tid, har ramt mig - også på sigt. April gik ... med lærerarbejde, frustration, demonstrationer... - og med at lave to nye værelser til Viktor og Arthur - og værelserne de blev vellykkede.
  
 
Og så blev det maj - skolen slog igen porten op for elever og lærere - hvilket var tiltrængt. Og endelig kom også foråret. 
I maj var vi med farfar og farmor i sommerhus ved Bønnerup strand, hvor vi fiskede og hyggede os.
 
 
 
 
Og i maj kom også varmen - allerede midt i maj fangede vi haletudser og skøjteløbere, og drengene hoppede i søens kolde pludrede vand. 
 
 
Varmen og hverdagen gav fornyet energi - en onsdag, hvor et møde blev aflyst, og jeg derfor havde overraskende tidligt fri, lagde jeg vejen forbi farvehandleren og købte maling. Vupti, forgangen blev malet - midnatsblå vægge og sorte gulve - smukt!
 
 
I slutningen af maj tog Allan på golftur. Drengene og jeg indlogerede hos mine forældre, hvor vi sammen med mine søskende og Cecilie fik bygget en badebro nede ved søen.
 
 
 
En juninat døde Bent, vores tidligere genbo. Han var et kært menneske, som jeg holdt meget af og som jeg, efter at han havde mistet sin kone, var kommet nær. Et års tid inden han døde, flyttede han i en lejlighed inde i byen, og vores kontakt blev desværre herefter mindre, hvorfor jeg heller ikke viste, at han de sidste måneder han levede, var syg af cancer.
Om vores relation kan man vel sige, at jeg passede lidt på ham, mens han boede overfor. Han var stærk, sej, skrøbelig og sårbar på en og samme tid - den kombination af menneskelige egenskaber tiltalte mig, og vi fik, når Bent magtede det, gode snakke om livet både dem man græder over, og dem der får en til at le. 
Begravelsen gjorde et stort indtryk - med dannebro over kisten, musik i kirken og jazzmusik ved graven, tog vi på allersmukkeste vis afsked med et særligt menneske. I min have står under klematissen Bents havefigur og i mit skab Bents musselmalede kaffestel -  og således lever Bent videre i mig som et kært minde - om et menneske der levede livet hårdt og skrøbeligt, og som blev min ven. Mit liv har indtil videre budt på mange venskaber, og det vigtige og særlige er, at venskaberne har været af forskellighed - alder, køn - men fælles er, at jeg ofte "falder" for passionerede mennesker, det gør mig endnu rigere og lidt klogere på livet.
 
 
 
Og pinsen kom, hvor Allan, drengene og jeg endnu en gang nød dage i mine forældres lejlighed i skønne Berlin.
Og vi fejrede vores naboers fødselsdage -
og min svigerinde og jeg var på aftentur i Gullestrup, hvor vi fandt 200 vinbjergsnegle, som nu bor i baghaven. Det var "fornøjeligt" at transportere sneglene i en åben plastickasse på skødet af Rikke de 20 km. hjem til vores have.
 
 
 

Der kom også en tid, hvor vi hver aften kom hjem med halm i håret og korn i bukserne, fordi vi ihærdigt jagede kattekillingerne i maskinhuset ovre hos mine forældre.

 
 
 
- Og det blev midsommer, som vi fejrede med mine tre fantastiske bedsteforældre - og resten fam. Sønderup. Det lykkedes os, hvilket ellers burde være en umulig opgave, at lave en heks der var grimmere end tidligere set på Malmkjær gård.Og kornblomster, valmuer, hyldeblomster, fingerbøl og løvefod stod i fuldt flor. Viktor var ikke sådan at få lokket med på plukkeblomsterture, men heldigvis fulgte Arthur trop.

 

Og sommerferien kom - med ture til sø og svævebanenOg traditionen tro en tur til Mors, hvor vi sammen med moster løste mordgåden på Højriis slot
 
 
 
Og Viktor var på lejr - 3 dage måtte vi undvære ham, det holdte hårdt - heldigvis flyttede kusine Dagmar ind, og vi var på ungskue og på skovture.

 

Og vi var på familietur på Mors, hvor vi besøgte min halvbror Jesper. Han introducerede os for geocaching, noget der skulle vise sig, at blive et af 2013 store hit.

 
Over stok, sten, krat og skov gik ruterne - og vi fik set den nordlige del af Mors - fantastisk natur.


 
Og endelig fik Allan også sommerferie - og vi kunne nyde sommeren sammen med drengene. Hængekøjen, som min lillebror og jeg havde fået sat op i haven, blev et yndet tilholdssted.
  


Første uge af vores fælles ferie gik til Berlin. Berlin er os efterhånden efter utallige besøg så velkendt, at vi - også drengene, færdes stedkendte - vi var i Berlins Zoo, Spreewald, Lego land, Pfauinsel, sejltur og geocachede.Og vi fejrede vores elskede betænksomme og kære Viktors 9 års fødselsdag i BerlinEfter en skøn uge i Berlin, havde vi en uge hjemme med sol, varme, aftenbadning i Søby sø og besøg af gode venner


En aftentur til Søby sø
Og så pakkede vi atter bilen og satte kursen mod København, hvor vi overnattede i Kgs. Lyngby. Vi var i tivoli, en skøn aften med drengene, som var ellevilde. Dagen efter kørte vi videre til Småland i Sverige. Her havde vi en uge med farmor og farfar i en gammel svensk ødegård.
En fantastisk uge med geocaching, fiskeri, bueskydning, bål, glaspusterier, loppemarkeder, bærplukning, Astrid Lindgrens Verden, leg, spil, hygge og masser af tid og nærvær.
Når jeg gør status, var netop den uge absolut blandt mine højdepunkter, dage med mine elskede i en verden af ro, tid og alt det jeg holder af - natur, primitiv livsstil, bær, bål... - og udedas, sidstnævnte hører uvilkårligt med, men er ikke på listen over de ting, jeg holder mest af.

 


 

 

 
Dagene i Sverige måtte gerne have varet lidt længere. Roen, samværet, naturen og den ånd der hviler over Småland gjorde os godt, og vi må bestemt tilbage - snart.

 
Så blev det sensommer - et nyt skoleår tog fart, og hverdagen indhentede os hurtigt.
Også jeg rundede de 40 somre og blev fejret med kærlighed af mine kære - familie, veninder, kolleger, naboer. Fyrre år kunne have lydt skræmmende i mine ører for år tilbage, men sådan har jeg det ikke længere - jeg vil ikke være 30 år igen. Jeg har et langt rigere liv nu med mine børn, og jeg nyder den ro, som årene tilfører mig.
Slut august bød på sommerhustur med Louise & Therese - og en dejlig weekendtur til Tåsinge sammen med Allan. Vi fik set Elvira Maddigan og Sixten Sparres grav og var på Valdemarslot.
 
 
De gode sommerdage varede ved, og drengene og jeg havde travlt med at finde bær, frugter, urter og grøntsager, som vi fik syltet og fyldt på glas. Aldrig har jeg syltet og henkogt så meget, men hvor er det fantastisk at have sådan et forrådskammer i skabet. Også utallige snapse og likører blev fremstillet.
 
 

 


Arthur og jeg plukkede en lun sommeraften i august hyben til snaps og marmelade
 


Vi var på årets første andejagt sammen
 

 
Og vi plukkede brombærog kvæder


og svampe
 

Sådan rigtig gode til det er vi endnu ikke - men det lykkedes os alligevel at lave et par fine og tilmed velsmagende svamperetter.


2013 blev også året hvor dinosaurerne indtog Malmkjær gård. Begge drenge havde inviteret deres klasser til dinosaurjagt ved bedstemor og bedstefar. Vi havde en fantastisk dag, hvor hele familien igen stimlede sammen om os og hjalp med alt fra poster, til ageren dinosaurforskere og til madlavning. Og ja, endnu en gang blev fødselsdagen et stort udstyrsstykke, og endnu en gang måtte jeg konstatere, at det var al arbejdet værd, og at drengene og deres kammerater blev en herlig oplevelse rigere takket være vores ihærdige indsats.

 

 


De fine efterårsdage satte ind - og i weekenderne samlede vi forsat bær og frugter og geocachede.
 
Så kom efterårsferien, hvor drengene og jeg tog på besøg i Århus ved moster og Cecilie. Vi var en shoppetur i latinerkvarteret, en dyr fornøjelse. Og vi gik tur i Risskov og ved vandet - fantastiske dage.


Dernæst tog vi sammen med Louise, Therese og deres børn på sommerhustur i Thereses sommerhus. Vi havde sammen de skønneste dage med gåture ved vandet, besøg på Spøttrup borg og tid til leg.
 

 
Efterårsferien bød også på en vidunderlig dag sammen med kæreste Lise. Vi var på tur ved Dollerup bakker, hvor vi så efteråret folde sig ud på allersmukkeste vis - blade, græs, bregner - naturen når den, efter min bedste overbevisning, er aller aller smukkest nemlig i oktober.
 

 
Og det blev tid til at plukke æbler og lave græskarlygter
 
 
 
Mortensaften med andejagt og senere samledes vi i den varme stue
 Meget af november stod på forberedelser til julemarkedet.
Efter mange timer i køkkenet, kunne min svigerinde og jeg sætte alle vores sager i vores lille bod. Efter 6 timers julemarked kunne vi næsten melde usolgt - herligt!


 
 

 
Efter en hektisk periode på arbejdet med lyrikkonkurrence og juleklippedag, kunne jeg gå en fantastisk december i møde. Hele december har jeg haft orlov fra mit arbejde, og dagene har været fyldt med hyggelige gøremål...
  
Skovture
 
 
 
 Småkagebagning
 

 
Pyntning af kirkegården
  
 
Besøg i Den Gamle By
  
 
Og besøg på Nr. Vosborg
 
 
 
I nattens mulm og mørke flyttede en lille nisse ind på drengenes værelse ...
 


 
Juletræet blev fældet
 

 
Og det blev pyntet
Julen  oprandt og blev fejret med alle vores kære
 
 
 Juledagene har vi nydt og i skrivende stund er  køleskabet fyldt til bristepunktet, da vi i morgen skyder det nye år i gang sammen med vores kære venner Michael, Marie og Morten.
2013 har været et herligt år fyldt med gode oplevelser sammen med mine kære. Mange af minderne er foreviget med kameralinsen, som ofte følger mig. Jeg investerede i et nyt kamera, og er blevet glad for at tage billeder, noget jeg helt sikkert skal udforske endnu mere, og noget som jeg ønsker mig at blive bedre til.
Jeg er et rigt og lykkeligt menneske - mine kære er sunde og raske, det i sig selv er et privilegium, som jeg er inderligt taknemmelig for. Jeg føler mig elsket, og jeg har mange at elske.
Bloggen er et af mine frirum - jeg kan lide at skrive og gøre status her. Henover året er flere læsere kommet til, det er glad for. At jeg i øjeblikket i gennemsnit har 200 sidevisninger om dagen, kan ved eftertanke fremkalde lidt præstationsangst. Jeg ved, at det i blogsammenhæng ikke er noget at regne, men for mig er det ret stort, og en interesse jeg slet ikke havde forudset.
Jeg nyder, når I gør jer den ulejlighed at sende mig en hilsen eller kommentar - ikke at jeg på nogen måde forventer det, men det er så fantastisk med en tilkendegivelse i ny og næ - og så bliver min pirrende nysgerrighed over hvem der læser med også stillet.
Jeg ser frem til det nye år, som starter med lidt mere orlov og en rejse - og med en forhåbentlig masse spændende oplevelser. Jeg satser på, at der skal ske lidt mere kreativt i form af håndarbejde, men vi får se, hvad jeg finder mest interessant at prioritere tiden på.
 
I ønskes alle et lyst og lykkebringende nytår sammen med jeres kære
 
Kærligst Kristina
 

 

7 kommentarer:

 1. Hvor er det flot. Mange dejlige billeder fra et år som gik. Tak for kaffe og snak i dette år. Håber på mange små besøg i året der kommer. Kærligt din genbo.

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak, kære Pia... I ønskes et rigtig godt nytår og på gensyn i det nye år - Kærligst Kristina

   Slet
 2. Sikke et dejligt tilbageblik på året der er gået. Glæder mig til at kigge på det nøgne blad, som hedder 2014, sammen med dig. Krammeram Lise LE (fatter ikke jeg stadig er "anonym"----jeg gør nok noget galt, selv om det skulle undre mig meget :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er på ingen måde anonym i min verden ... ja, lad os kigge på 2014 sammen, det vil jeg glæde mig til. Jeg er helt sikker på, at der venter dejlige oplevelser for os to sammen derude. Kærligst Kristina

   Slet
 3. 1000 tak for et skønt indlæg, som at åbne en smuk bog. Jeg glæder mig til at følge med i 2014. Rigtig godt nytår til dig :-) Kærlig hilsen Gitte fra Vejle

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gitte
   - tak, for dine, ALTID, søde kommentarer. Jeg glæder mig til 2014, og håber jeg kan fastholde dig med nye oplevelser og hverdagsglimt. Du og dine ønskes ligeledes et lykkebringende nytår.
   De kærligste hilsener
   Kristina

   Slet
 4. Wow et år:)Du er altså så god til at fange øjeblikke med dit kamera ( er kun en lille smule misundelig;)
  Godt nytår, glæder mig til at følge dig i 2014.

  SvarSlet