lørdag den 25. april 2015

Rejsetip nr. 6 - Berlin Prenzlauer berg

 
I mit seneste indlæg om Berlin skrev jeg om "Museum für naturkunde", som ligger i Prenzlauer berg. Jeg skrev i indlægget, at jeg senere ville fortælle om flere af de gode oplevelser, vi har haft i netop det område af Berlin. Dette indlæg er primært stilet til de af jer, der skal besøge Prenzlauer berg med børn, men der er også ideer, som ikke er nødvendigvis kræver ledsagelse af børn.

Prenzlauer berg minder på mange måde om Friedrichshain. De to bydele er naboer og begge er  placeret i det tidligere øst. Kvarteret var i mange år et udpræget arbejderkvarter og husede også mange intellektuelle og kunstnere. Efter genforeningen stod mange boliger tomme i Prenzlauer Berg og de blev besat, men op gennem 90erne er mange boliger blevet renoveret, og efterhånden har området tiltrukket velhavende tilflyttere. Bydelen bliver pænere og pænere. Der bor omkring 140.000 i bydelen. Det er en nu en bydel med mange akademikere, en ung og meget børnerig befolkning.
Bydelens hjerte omkring Kollwitz platz er charmerende og besøgsværdig. Fine små specialforretninger, hyggelige cafeer, spisesteder og kaffebarer findes i hobetal. Om lørdagen er der foran parken et hyggeligt marked med økologiske fødevarer og kunsthåndværk. Skønt og afslappende er det at købe Berliner crepes og falafel på markedet og for dernæst gå i parken med den store statue af Käte Kollwitz. Her er en dejlig legeplads omkranset af gode klatretræer. Et af de herlige åndehuller i Berlin.

 
Pladsene r opkaldt efter Käthe Kollwitz 1867 -1945 som var en tysk tegner, grafiker og skulptør. Hun hørte til de mest betydningsfulde kunstnere i 1900-tallets Tyskland. Hun nåede at skabe i alt 275 værker.
Kollwitz blev uddannet fra en kunstskole for kvinder i Berlin.
Hun blev gift med lægen Karl Kollwitz, og parret bosatte sig i det fattige arbejderkvarter Prenzlauer berg i Berlin. Hendes oplevelser her under og efter 1. Verdenskrig resulterede i tegninger af kvinder og børns lidelser som det primære motiv.
Under krigen mistede hun sin søn, hvilket påvirkede hendes billeder stærkt.
Hun portrætterede den spirende arbejderbevægelse, krig og død, fortvivlelse og sorg.
I 1919 blev hun medlem af og professor ved Akademie der Künste, men blev af nazisterne tvunget til at forlade sin post. Senere fik hun også forbud mod at udstille sine værker.
Hun fortsatte dog med produktionen, men flyttede i 1943 fra Berlin.




I Chorinstrasse nr. 35. finder man Onkel Philipp's spielwerkstatt.
Magen til legetøjsforretning, har vi aldrig set. Spørgsmålet er, om der i virkeligheden findes et sidestykke til denne? - Jeg kan dårliggt tro det. Butikkens to lokaler er proppet til bristepunktet med alskens legetøj - fra gulv til loft er der legetøj  SE SELV!!!! Drengene er begge ganske imponerede og bruger gerne lang tid i butikken, det er også nødvendigt, hvis man vil tilstræbe at få det meste med. 
 



Og lad mig så på det varmeste anbefale Blumencafe på Schönhauserallee nr. 127.
Man ved, at man er i Berlin når; - man tager et gartneri, mikser gartneriet med en restaurant krydrer det med urban living, økologisk kaffe og skønne kager - for derefter at tilsætte papegøjer og katte. Så er man SÅ meget kommet til Berlin. 
Blumencafe er et finurligt og fantastisk sted. Man kan sidde inde og spise med risiko/mulighed (vælg selv) for, at en af de store papegøjer lander på skulderen. Inden for er katte der slænger sig mellem planterne i drivhuset.  Man kan også vælge at sidde ude, hvor palleborde, krukker og planter skaber et skønt miljø. Stedet er bare fedt - og så kan en planteelsker som jeg meget let lade sig friste over evne af de fine rødlerspotter med grønne planter.
 



Når vejret ikke arter sig, hvilket det ikke altid gør, selvom det ofte er varmere i Berlin end i Danmark, tager vi b.la. på museet Machmit. Desværre har jeg ikke, trods en del besøg, gode billeder fra stedet - sikkert fordi jeg, i museets ånd, er aktiv og optaget af kreative gøremål med drengene - hvorfor kameraet ikke kommer op af tasken.
MEN stedet er fantastisk. I Senefelderstrasse finder man en nedlagt kirke, som nu er lavet til museet Machmit. Et museum med højt til loftet og med plads til leg, tummel - og til kreative værksteder for børn. Midt i det højtloftede kirkerum er en labyrint i tre etager, hvor børnene kan klatre rundt.
Der er kreative værksteder, som er bemandet af frivillige, og der er skiftende aktiviteter - fælles for dem alle er, at de er "fede" ideer - som er sådan lidt økoagtige. På museet er også et bogtrykkeri, hvor man selv kan være med. Yderligere fungerer den gamle kirke som museum, hvor der løbende er forskellige udstillinger. Tænk, hvis vi i Danmark turde tage spændende bygninger i brug til den slags aktiviteter, ja endda kirkerum, her er berlinerne noget mere kreative og vovede end os. 


I det gamle kirkerum er et skønt spisested med økologiske drikkevarer og små retter. Allan og jeg har ofte siddet ved de gamle kirkeruder på pressede bølgepapstole og kigget på vores to drenge, der i den grad har muntret sig.

Prenzlauer berg er meget meget mere ... det er også loppemarked om søndagen i Mauerpark, der er Kulturbrauerei, der er et stort bygningskompleks, som anvendes til kulturelle formål. Stedet finder man på Schönhauser Allee, og det er fede alternative byggelegepladser, og  ....
Området er bestemt et fedt område både med og uden børn.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar