onsdag den 2. juli 2014

Morgen i Aroma

For en tid siden delte jeg her på bloggen mine overvejelser om overlagt koldblodigt mord. Det var naboens hane, jeg havde udset som offer. Jeg har selvfølgelig ikke fået gjort alvor af mine tanker, og hanen galer fortsat lystigt fra tidlig morgen. Lige i dag var hanegal og tidlig morgenvækning kærkomment, så jeg har tilbragt natten i hængekøjen, og lod mig i dag gladelig vække af insisterende hanegal fra kl. 04.15. - jeg ville ikke risikere at sove over mig.  Og tro mig, det vil næppe ske med naboens hane inden for rækkevidde, for skulle jeg, mod forventning, overhøre et gal eller to, kommer galene i en lind strøm af et - to minutters intervaller over de kommende timer.

Morgenen er stille herude på landet. Hanen galer, fuglene synger, en ko brøler, toget høres i det fjerne, en skovskade roder i græsplænen, men ellers er her stille. Jeg er frisk og spændt, for jeg har en aftale, så på bare tæer smutter jeg over den duggede græsplæne...
Sætter mig i bilen og kører til byen, også her er der stille. I Fonnesbechgade venter en murer med tasken i hånden på afhentning, en enkelt bil passerer, men ellers sover byen vist stadig.  
Line, sover ikke, hun bager... Udenfor Aroma dufter det allerede kl. 06.00. af nybagt rugbrød, og ud af de åbne vinduer høres lyden af kniven der rytmisk arbejder.


Inde i bageriet er Line i fuld gang, de første brød er allerede bagt, de næste i ovnen, de næste klar og nye undervejs. Jeg sidder stille og forsøger ikke at være i vejen for arbejdsgangene i bageriet. Stille og fuld af beundring betragter jeg Line, der arbejder. Betragter, hvordan den ene klump dej efter den anden tages op af æltekarret, og hvordan dejen mellem Lines hurtige, rutinerede og kyndige hænder i en håndevending formes til boller, brød og flutes.
Line fortæller, at meget af dejen er lavet dagen forinden, da en stor del af Aromas brød er langtidshævede brød - som koldhæver i køleren.
Store melposer jongleres gennem luften - ovnen bipper, og duften af nybagte kanelsnegle breder sig i bageriet og fornøjer mine næsebor. Uden for er der stadig stille, og Line fortæller, at præcis sådan kan hun lide det. Det forstår jeg faktisk godt.


Line er uddannet bager og dernæst konditor - en uddannelse som tilsammen tager knap 6 år.
At hun skulle være konditor og bager var måske ikke det mest nærlæggende, da begge hendes forældre er lærere, men Line elskede allerede som barn at bage, så hun fulgte hjertet og gik allerede efter 10.klasse den vej.

Medens Line fortæller, skrælles æbler til de tærter, der allerede er gjort klar, og to plader med dej som skal forvandles til Aromas velsmagende hindbærsnitter klargøres.  
Line er stærk, brølstærk, men det er også nødvendig for at klare arbejdsgangene i bageriet. Hun fortæller, at hun styrketræner og spiller fodbold, for at være i fysisk form. Klogt, tænker jeg.


Kl.6.45. kommer Martin, den ene halvdel af Aromas indehavere. Inden længe summer det også af liv i køkkenet, hvor Martin regerer. At han er blevet far få timer forinden, og at den nyfødte datter ikke har sovet så godt den første nat, ses ikke på Martin.
Uden for bageriets vinduer begynder Herning at røre på sig... Bildøre smækker, motorlarm og stemmer - en ny dag begynder, for mange, men Line og Martin kender den allerede, for de har taget fat i den for nogle timer siden.
Ovnen arbejder og bipper lystigt, mens den ene bageplade efter den anden med godt brød og skønne kager, står smukke og lysebrune klar til at komme ud af Aroma. 
De nybagte brød fyldes i kurve og bæres ud i butikken.


Martin og Line taler og planlægger, medens de begge arbejder. Taler om, hvordan dagen hænger sammen, hvilke indkøb der skal gøres, og hvad der skal laves. Midt i det hele er der endda overskud til at brygge den bedst tænkelige kop latte, for også den kunst mestrer de hos Aroma.


Medens jeg sidder på min plads og nyder synet og lydene, jeg mener virkelig nyder, forsøger jeg at knipse lidt billeder, men det er svært, for mange af billederne bliver slørrede, da alle bevægelserne er hurtige. "Skal jeg gøre det lidt langsommere"?, spørger Line sødt, hvilket jeg takker nej tak til, for sådan er livet ikke i Aroma, og jeg ønsker jo netop at skildre hverdagen, som den er.


 
Kl.07.30 kommer Hanne, som et frisk glad pust ... "Tillykke Martin", lyder hendes glade stemme. Lyset i butikken tændes, stearinlysene på bordene tændes, og der gøres klar til, at dagens første kunder snart kommer.



Og selvom dørene slås op før annonceret åbningstid, varer det ikke mange minutter, inden dagens første kunde er i butikken.
Hanne sender dagens første brød over disken og ringen sluttes, - det hele giver rigtig god mening.


Sådan starter dagen i Aroma, og dernæst går det hele slag i slag... Martin skal senere med datteren Ella ud og se skole, og vender derefter retur til butikken. Hanne sælger brød, laver kaffe... også Hanne kan klare mange bolde i luften, og får det hele til at se nemt ud. Mens hun frejdigt putter brød i poser, smiler og snakker hun, kunderne sendes fra butikken ud til en ny dag på den bedst tænkelige måde. 
Line bager de næste 5 timer, primært kager og den slags brød der sælges op ad dagen. Flere ansatte vil i løbet af dagen lappe over hinanden, der i blandt Mettes mor, som i dag skal hjælpe til, da der er kommet endnu et barnebarn... Og jeg tænker også, at Mette snart kommer med den lille ny.
Jeg har sådan hygget mig, og jeg mærker, at sådan måtte mine dage gerne begynde, så jeg "truer" med, at jeg kommer igen i morgen. "Du er velkommen", lyder det fra Martin. Han skal passe på, at jeg ikke tager ham på ordet :)  


Og hvorfor så alt dette om Line og om Aroma?
Fordi indehaverene af Aroma, Mette & Martin, har spurgt om, jeg vil være behjælpelig med at opdatere Aromas blog, OM jeg vil! 
Aroma er efter min bedste overbevisning Herning og miles omkreds skønneste bager, så at få lov til at komme bagom brødudsalget er lykke.
Læs mere på Aromas blog lige her; aromaherning
Mit indlæg på Aromas blog kan selvfølgelig ikke se ud som dette, hvorfor jeg her vil benytte lejligheden til at skrive helt frit fra hjertet om min beundring for Aroma. Jeg er på ingen måde blevet bedt om skrive det, jeg nu skriver. Faktisk tror jeg slet ikke, at Mette & Martin er til den ros og anerkendelse, men jeg kan ikke lade være.
Aroma er det skønneste sted, dels pga. deres fantastiske brød som er bagt med sjæl, godt gedigent håndværk tilsat gode råvarer. Men Aroma er også ganske særlig pga. de to ildsjæle der står bag, Martin & Mette, - jeg kender ingen, der kan arbejde som dem. Det skulle da lige være den ildsjæl og arbejdshest til Line, som hver dag fremstiller det skønneste bagværk i kulissen.
Er der noget at sige til, at jeg holder så meget af at komme i Aroma?

Også Anette Eckmann er pjattet med Aroma, det forstår man, læs mere her; Eckmann

4 kommentarer:

  1. Sidder her i Thisted, og bliver helt sulten af alt den snak om kager og brød. MUMS!

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tænker, at Aroma er hele turen fra Thisted værd :)
      Rigtig dejlig sommer.
      Kh. Kristina

      Slet