lørdag den 3. august 2013

Ødegårdsferie i Småland 1 - en ødegård

I den forgangne uge har vi sammen med farfar og farmor været på ødegårdsferie i Småland. Efter timers kørsel op gennem Sverige - hvoraf den sidste 1½ time var kørsel gennem smukke Småland med skov, rødmalede huse, skovsøer og raftehegn som afgrænsede arealer med får, heste og køer, endte vi ved den lille by Merhult.
 
Vi havde lejet en 1800 tals rummelig ødegård med god plads ude og inde. Ødegården var mindst ligeså smuk som jeg havde ønsket. Den gamle smålandske ånd herskede som ønsket i huset, hvor smukke tapeter var bevaret, ligeledes var de originale døre, gulvbrædder, kaminer, brændekomfuret og møbler. Vind og skævt - med vinden blæsende ind, hullet og ormeædt... men charmerende, ægte, uspoleret - bestemt!
Og sikke en oplevelse at bo sådan.
 
Her følger en række billeder af ødegården ude og inde. Et helt indlæg udelukkende med billeder af interiør, smukke farver og smålandsk ånd... Gammelt lort, det kunne være min mands ord, men jeg er betaget. De smukke gamle møbler, som alle er håndlavede... ligeledes huset og digerne omkring huset - det har været foretagsomme mennesker, der dengang formegentligt har levet et barskt, nøjsomt og slidsomt liv i den smålandske natur.   
  - Og ja, i de kommende dage kommer der flere indlæg, da oplevelser, ord og billeder står i kø.

 
 
Ødegården fra forsiden, hvor huset ligger midt på den 7000 km2 store naturgrund. Med vilde blomster, frugttræer og bærbuske.
 
 
Og her fra bagsiden, hvor grunden støder op til marker med græssende heste og skov.

 
En gammel stenkælder som også ligger på grunden, ligeledes gjorde en meget faldefærdig gammel lade hvor der stadig var gamle svenske redskaber og møbler. Og udedasset - ej at forglemme.  


Det store hus er rummeligt med 5 soveværelser, gange, baderum, stue og køkken, så der var god plads at boltre sig på - og huset er helt fantastisk til gemmeleg, der er mange gode gemmesteder.
Det lyserøde soveværelse, hvor Allan og jeg boede. De gamle tapeter, simple træmøbler, kaminen og den røde ampel - smuk farveholdning, synes jeg!Herunder det blå soveværelse, som var det ene af de to værelser Viktor og Arthur havde... og det melonfarvede værelse hvor farfar og farmor sov.

 

Nedenfor det andet af Viktor og Arthur værelser.
 

Og lidt billeder fra husets samlingssted - stuen...

Og et kik ud - hvor drengene hygger med snobrødsbagning med farfar og farmor.
 
 
Og i skrivende stund ærgrer det mig så bitterligt, at jeg ikke har et eneste billede af køkkenets brændekomfur, af forgangen med den gamle telefon og trappen til første sal, og af det sidste soveværelse, og af gangen ovenpå med den gamle symaskine ... det må leve videre i hukommelsen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar