I middelalderen kaldte man fastelavnssøndag og fastelavnsmandag for flæskesøn og -mandag. I de to dage skulle man forsyne sig med masser af kød.
Tirsdag efter fastelavnssøndag kaldes "hvide tirsdag".
Det er den sidste dag inden fastetiden, som indledes askeonsdag, onsdagen efter fastelavn. Hvide tirsdag er traditionen tro den sidste dag i lang tid hvor man kan indtage hvidt brød. Deraf kommer vores tradition med fastelavnsboller bagt på hvidt mel. Fasten varer i 40 dage, og er en symbolsk efterlignelseshandling, der svarer til de 40 dage Jesus fastede og vandrede i ørkenen inden korsfæstelsen.
Hvide tirsdag fejres i hele den kristne del af verden – og alle steder er der knyttet en speciel spise til dagen.
I England især, men også i andre engelsktalende lande har dagen fået sit folkelige navn efter retten, der også her laves af fine, hvide ting som æg, mel og sukker.
Her hedder dagen nemlig Pancake Day (pandekagedag), da man laver pandekager af de gode sager, som man nu skal til at undvære i tiden frem til påske. I Danmark har vi taget den skik til os, og derfor er det blevet kendt, at man på hvide tirsdag spiser pandekager,
På Herning museum blev der i dag serveret flæskesvær og pandekager - hyggeligt!
Herning museum udemærker sig ved et fint landbrugsmuseum, som består af en del gamle huse fra 1800 tallet. Det siges, at det spøger i et af de gamle huse, hvor den tidligere ejer skulle være "om sig", hvis besøgende i huset taler/tænker nedsættende om husets stand. Der siges nu så meget om det hus, men jeg tænker altid overdrevent pænt om huset, når jeg træder ind over dørtærsklen bare for at være på den sikre side.
Museets hovedbygning er en meget smuk bygning med fin glasmosaik, smukke gulve og gamle fine døre. Også trappen der forbinder de tre etager, er noget ganske særligt.
På museet fik vi kigget på Jens Nielsens bondegård. Det er en samling af fine trææsker, hvor man følger årets gang på en bondegård i starten af 1900 tallet. Jeg har altid holdt mege af den udstilling, og kan huske, at jeg som barn kunne få rigtig lang tid til at gå med at kigge på detaljerne i hver enkelt kasse.
Museet rummer også en udstilling om Herning 100, i anledning af at Herning i øjeblikket fejrer 100 års jubilæum som købstad.
Ellers har vi kigget på den store samling af udstoppede fugle. Øverst oppe under taget i hovedbygningen er der en fortælling om 2. Verdens krig. Her kan man blandt andet se, hvordan man under krigen afsporede tog, det var drengene meget optagede af.
Vi spiste os gennem flæskesvær og pandekager ikke just den skønneste sammensætning. Om vi planlægger at faste de næste 40 dage, er tvivlsomt. Faktisk er det ganske utænkeligt, da lusekattedejen pt. hæver på køkkenbordet. Vi fandt her til aften en dåse safran, som vi blev enige om at omsætte til lusekatte. Godt nok hører lusekattene julen til, men her i huset spiser vi dem med stor fornøjelse hele året.
I morgen skulle tapetet til Viktors værelse gerne nå frem, og så skal vi en tur i Ikea efter kommoder. Vi planlægger en seng til Viktor bygget op af kommoder, håber vores planer vil tage sig godt ud.
Hvor skønt. Jeg kan godt huske de kasser fra et besøg i min barndom men vidste faktisk ikke at de stod på Herning museum. Det kan være vi skal forbi en dag.
SvarSletRigtig god vinterferie og god arbejdeslyst med værelserne.
Kæreste Marina
SvarSletKasserne står på Herning museum, og de er bestemt et besøg værd. Jeg ved, at kvinden der står bag kassene lavede endnu en serie, de var i min barndom udstillet på Herningsholm - men det er de ikke længere, ved faktisk ikke hvor de er nu.
Håber, du nyder ferien med børn og gæster.
Drengeværelse nr. 1 skrider fremad, køjesengen er netop samlet, og i morgen skal der flere møbler ind. Viktor & Arthur glæder sig meget til at tage sengen i brug i nat :)
Kærlig hilsen
Kristina
Hvordan gik det med en seng på kommoder? Engang for en del år siden klippede jeg et billede ud af et blad med en sådan seng. Nu kan jeg bare ikke finde den scrapbog jeg satte billedet i. Men det er en rigtig god ide. Seng og opbevaring i et.
SvarSlet